Upcycled wonen en werken

Ben je een kotstudent, betrek je een tijdelijke woning, hou je van hergebruiken of ben je gewoon dol op DIY, dan is upcycled wonen en werken iets voor jou!

 

Upcyclen betekent dat je een gebruikt object neemt, bv. een oud meubelstuk, een wegwerppallet, ... en dat gebruikt als grondstof om er iets nieuws van te maken. Reuzeplezant is het dat je er helemaal je eigen stijl van kan maken en dat het vaak bijna niets kost. 

 

Van kleine gebruiksvoorwerpen tot volledige meubelstukken, met upcyclen kan je (bijna) alles maken.

 

Ook hergebruiken past in dit leuke rijtje. Geef een gebruikt object een nieuwe look en het is klaar voor je huis.

 

Voor heel wat upcyclen heb je weinig meer nodig dan een lat, potlood, goede lijm en een hobbymes. En natuurlijke een stevige dosis creativiteit. Ga je aan de slag met hout, breidt je gereedschap dan uit met een goede handzaag, schuurpapier, houtlijm, nagels en vijzen, een hamer, schroevendraaier en een boormachine. Heb je niet genoeg plaats daarvoor bij je thuis, werk dan buiten of kom naar de hobbyruimte van EcoCrea. 

 

Goede basismaterialen om te upcyclen zijn karton (in alle formaten en diktes), hout en pallethout, allerlei oude spullen, eventueel uit de kringwinkel en ook restmaterialen uit de PMD-bak kunnen van pas komen. 

 

Kijk nu eerst rond op het internet en op Pinterest. Doe ideeën op, kijk goed naar hoe anderen gebouwd hebben, heb oog voor details die voor stevigheid zorgen. Ga naar de bib en leen wat boeken over houtbewerking, werken met pallethout, ... Kortom, spijker je basiskennis voldoende bij om met een gerust hart aan de slag te gaan. 

 

Maak altijd eerst een plan. Niet alleen in je hoofd, maar ook op papier. Zo vermijd je mislukkingen en frustraties. Wanneer je zeker bent dat je niets vergeten bent, kan je aan de slag.

 

Werk je met karton, denk er dan aan dat meer lagen zorgen voor meer stevigheid. Eén laagje karton is misschien erg plooibaar, 3 of meer dat is al helemaal iets anders. Ook driehoeken zorgen voor meer stevigheid. Deze specifieke vorm verdeelt de druk over een groter oppervlak waardoor hij meer aankan. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze kartonnen kast: de zijwanden zijn versterkt met driehoeken van karton (5 lagen opeen). Deze verdelen het gewicht van de kledinghanger en houden de kast stevig overeind. 

 

In de poef zitten dan weer oude flessen, gevuld met een bodempje water om de poef te stabiliseren. Deze kan dienen als poef of bijzettafeltje, maar is niet sterk genoeg om op te zitten. Wil je het sterker, vul je poef dan met het restpapier en karton uit je krantenbak. Je poef wordt zo erg stevig, maar het gewicht zal ook doortellen. Hou daar rekening mee bij je ontwerp. 

 

Wegwerppalletten vind je gratis bij de meeste doe-het-zelf zaken. Vergeet niet eerst te vragen aan de kassa of je ze mag meenemen. Europalletten kost immers wel geld en als je die per ongeluk meeneemt zullen ze niet blij zijn. 

 

Pallethout is heerlijk om mee te werken, maar heeft ook een nadeel. Het is ruw hout en moet dus nog eerst geschuurd worden. Een hoop werk en een hoop stof. Ga dus op zoek naar een elektrische schuurmachine en een plek om ze onbezorgd te kunnen gebruiken. Eenmaal geschuurd, zijn palletten echte pareltjes waarmee je erg gemakkelijk meubels in elkaar zet. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Hieronder vind je een overzichtje van materialen waarmee we je alvast op weg kunnen helpen. 

 

 

Veel plezier!