upcyclen op kantoor

"Bij Upcyclen worden materialen verwerkt tot een nieuw product, waarbij de kwaliteit van het materiaal niet wordt gedegradeerd, maar refashioned."

Geregeld lees je online of in de krant over renovatieprojecten waarin bedrijven oude bouwmaterialen hergebruiken of herbestemmen tot decoratieve kunstwerken. Prachtige initiatieven om mee naar buiten te komen. Maar wist je dat upcyclen op alle niveau's van je dagdagelijkse werking mogelijk is? 

 

Creatief denken stimuleert onze hersens tot flexibel, innovatief gedrag. Deze eigenschap alleen al zou elk bedrijf ertoe moeten aanzetten over te gaan tot creatief hergebruiken (= upcyclen). We worden immers om de oren geslagen met de roep naar vernieuwing, innovatie, ... als oplossing voor allerlei maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan. Upcyclen spaart daarnaast op verrassende manieren in het aankoopbudget en draagt bij aan het welbevinden van werknemers. 

 

Zoek dus bewust naar manieren om te hergebruiken en zelf te maken. Wanneer iets nieuws nodig is, kijk dan eerst eens grondig naar wat je al hebt. Of doe een oproep onder medewerkers om voorstellen te doen. Waarom zou je die nieuwe pennenpotten niet maken van de oude floppydisks die nog in de opslag liggen? Of waarom zou de nieuwe zithoek in de ontspanningsruimte niet door medewerkers ingericht worden met vintage meubels en lampen van zolders of kringwinkel? En waarom zou je niet een rustige ruimte in de landschapsbureau maken met enkele tof gepimpte kamerschermen.

 

Doe een beroep op de creatieve vaardigheden van medewerkers en collega's en geef hen tijd om de ideeën waar te maken. Let wel, het mag geen last of stress worden. Niet iedereen voelt zich er goed bij of heeft op elk moment tijd. Maak juist de rustige periodes in de werksituatie tot kostbare momenten van creatieve innovatie. Laat wie zich onzeker voelt, samenwerken met wie in zijn vrije tijd thuis al graag creatief bezig is. Je zal versteld staan welke originele ideeën en positieve voorstellen een dergelijke aanpak teweeg brengt. Mensen wíllen graag bijdragen. 

 

Hergebruiken kan ook in heel kleine, alledaagse dingen. Verzamel bijvoorbeeld alle oud papier dat nog aan één kant bruikbaar is in een aparte doos. Wanneer er behoefte is aan een nieuwe blocnote, bindt het dan samen en klaar. Twee minuutjes werk, goed voor het budget en het milieu en een mooie winst voor lichaam en geest. 

Om te archiveren is ook echt geen archiefdoos nodig. Bureaumaterialen, pakketten, ... komen in dozen van allerlei maten die vlot hergebruikt kunnen worden. Nieuwe toevoegen is vaak overbodig. Stel je om te beginnen de vraag welk papier er nog gearchiveerd moet worden. Kan het niet digitaal? Print wat toch gearchiveerd moet worden op papier van 50 g/m². Dat spaart een hoop ruimte. Bundel de documenten op een manier die zo weinig mogelijk materiaal vraagt: repen geknipt van restpapier bijvoorbeeld. Plaats ze in een doos indien gewenst, schrijf er met een donkere stift op wat erin zit (etiket overbodig!) en stapel op.