Werken met zoutdeeg

Nodig:

3 koppen bloem

1 kop zout

1 kop water

eventueel 1 tl olie voor een veerkrachtiger deeg

 

Of gebruik EcoCrea's kant- en klare zoutdeegmengeling.

 

Werkwijze:

Meng bloem, zout en water in een grote kom. Kneed goed. Het deeg moet stevig zijn en niet plakkerig aanvoelen. Voeg eventueel wat olie toe voor een veerkrachtiger deeg  of voeg enkele lepels extra water of bloem toe.

 

Kleur toevoegen:

Voeg voedingsmiddelenkleurstof toe aan het water dat je gebruikt voor het deeg. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheden.

 

Geur toevoegen:

-Voeg aan het deeg enkele druppels essentiële oliën toe naar keuze.

-Meng specerijen onder het deeg. Denk daarbij bijvoorbeeld aan heerlijke kerstgeuren als kaneel, nootmuskaat, gember, .... Gebruik ongeveer 2 el (gemengde) kruiden per hoeveelheid basisrecept (zie boven).

 

Het deeg is nu klaar om mee te boetseren:

-Druk het plat en steek er vormpjes uit.

-Gebruik stempels, lookpers, rasp, mesje, lepel, ... voor allerlei leuke effecten.

-Prik oogjes met een satéstokje.

-Steek chenilledraad of stokjes als poten, handen, voelsprieten, ....

-Of boetseer uit de vrije hand.

Denk eraan: hoe dikker/groter de figuur, hoe langer het duurt voor ze droog is.

 

Drogen:

De zoutdeegvormpjes worden gedroogd in de oven bij een temperatuur van 100°C. Dikke figuren moeten langer drogen dan dunne figuren. Wanneer ze helemaal droog zijn, worden ze lichter van kleur. Zo merk je dat ze klaar zijn.

Ook aan de lucht drogen kan, al duurt dat wel een paar dagen. Draai de figuren dan geregeld eens om zodat het droogproces overal gelijk verloopt.

 

Afwerken:

Figuren van zoutdeeg kunnen na afloop geschilderd worden met plakkaatverf of versierd worden met snippers, pompons... met behulp van wat lijm.


Van zoutdeeg naar zelfgemaakte "plasticine":

Graag zelf eens "plasticine" maken? Kijk dan hier.